Officiële Yalumba webshop
  • TOP
  • Contactinformatie

    Mail ons

    Contactgegevens

    * Verplichte velden

Historie Yalumba

Het avontuur van Samuel Smith; oprichter van Yalumba

Yalumba werd in 1849 opgericht door de Engelsman Samuel Smith. Met zijn vrouw en vier kinderen verliet de 37-jarige Samuel het land en zijn succesvolle baan als brouwer en ging opzoek naar een nieuw avontuur in Australië. Door de kennis van het fermentatieproces die hij in de brouwerij opgedaan had groeide zijn interesse voor een carrière in de wijnbouw.

Bij de aankomst in Zuid-Australië reisde de familie direct door naar Adelaide. Daar verbleven ze een korte tijd en reisden verder naar Angaston. Ze settelden zich in een klein huis in de prachtige Barossa Valley. Samuel Smith werkte hier als tuinman op het landgoed van George Fife Angas, naar wie het dorp vernoemd was. Samual verdiende hier goed en zag zijn droom, het kopen van 30 hectare grond, werkelijkheid worden. Het gekochte land noemde hij ‘Yalumba’, Aboriginal voor ‘al het land rondom’. Met zijn zoon Sidney plantte hij de eerste beginselen voor de Yalumba wijnen.

Uitbouwen van een merk

Samuel overleed in 1889 op 76 jarige leeftijd. Zijn zoon Sidney nam het wijnhuis en de wijngaarden van Yalumba onder zijn hoede. In het begin van de 20e eeuw breidde Sidney, samen met zijn zonen Walter en Percival, het merk Yalumba verder uit tot een gerenommeerd merk, zowel lokaal als in het Britse Rijk.

Walter Smith werd de export specialist van het wijnbedrijf en moest de reputatie van Yalumba op de koloniale markten hoog houden. Zijn jongere broer Percival was verantwoordelijk voor eindproduct, de wijn en het kelder management. Walter trouwde met Ida Hill. Haar broer, Clem Hill, was een goede linkerhand voor Walter bij zijn werkzaamheden voor het bedrijf. De naam Hill werd toegevoegd aan de familienaam.

Van 1970 tot nu

Na Walter werd Yalumba doorgeven aan Sidney Hill Smith, daarna kwam Wyndham Hill Smith, daarna Mark Hill Smith. Vandaag de dag staat Robert Hill Smith aan het hoofd van het wijnhuis. Hij runt het bedrijf samen met zijn familie. In 1970 begon Robert met zijn werk bij Yaluma. Hij werkte in de vintage wijnkelder, in het laboratorium en in de wijngaarden. In 1985 werd hij benoemd tot ‘Managing Director’ van Yalumba. In 1989 kocht hij samen met zijn broer Sam alle aandelen van Yalumba op die nog niet in het bezit waren van de familie. Het familiebedrijf onderging een herstructurering en veranderde koers. Yalumba is mede hierdoor één van de grootste succesverhalen van de Australische wijnindustrie.