Officiële Yalumba webshop
  • TOP
  • Contactinformatie

    Mail ons

    Contactgegevens

    * Verplichte velden

Wijnzoeker

3 artikel(en)

Jansz mousserende wijn

Tasmanië, het eiland ten zuiden van Australië, levert de druiven voor de mousserende wijn van Jansz. Op Tasmanië is het een stuk koeler dankzij de Antarctische wind. Hierdoor ontstaan er nóg frissere mousserende wijn met mooie natuurlijke zuren.

Kenmerken van mousserende wijn

Mousserende wijn wordt in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn genoemd. De wijn bevat koolzuurgas waardoor er kleine bubbeltjes ontstaan. Dit kenmerkt een goede mousserende wijn. De mousserende wijn van Jansz bestaat uit een basis van Chardonnay en Pinot Noir en wordt volgens méthode traditionelle vervaardigd. Bekijk onze heerlijke mousserende wijnen en haal vandaag nog uw favoriete smaak in huis! Bekijk ook eens onze prachtige wijn aanbiedingen en profiteer van voordeel op de allerbeste wijnen.

Hoe ontstaat mousserende wijn?

De meeste mousserende wijnen zijn witte wijnen, maar er zijn ook rosé wijnen en rode wijnen die mousserend zijn. Er zijn diverse methodes om de mousserende wijn te maken:

  • Méthode traditionnelle. Het koolzuur uit de tweede gisting blijft behouden in de fles. Het koolzuur is ontstaan vanuit een natuurlijk proces en daardoor blijft de kwaliteit van de wijn behouden. Na het inschenken blijven de bubbels lang in het glas.
  • Méthode Charmat (ook wel bekend als Méthode cuve close). De tweede gisting vindt hierbij plaats in een gesloten tank. Het koolzuur zit dus niet op de fles en wordt later toegevoegd in de fles. De bubbels in deze mousserende wijn zijn minder uitgesproken maar wel aanwezig.
  • Méthode gazéifié. Nadat de wijn is gegist wordt koolzuurgas ingespoten. Deze methode is gelijk aan het produceren van diverse frisdranken. De kwaliteit van deze mousserende wijn is aanzienlijk lager en de bubbels zijn snel verdwenen na het inschenken van deze wijnen.

Verschillende soorten mousserende wijn

Er zijn verschillende smaken in mousserende wijn: Extra brut – droge Champagne
  • Brut – bekendste mousserende wijn
  • Brut sans millésime – mousserende wijn uit zeer goed jaar
  • Sec – veelzijdige champagne
  • Demi sec – rijke champagne, vaak als dessertwijn gebruikt
  • Doux – zeer zoete champagne
  • Mousserende wijn in combinatie met eten

    Wijn en spijs kunnen een heerlijke culinaire combinatie vormen. Het is echter van belang om de juiste wijn bij het juiste gerecht te serveren. Mousserende wijnen zijn over het algemeen perfect als aperitief. Droge mousserende wijnen combineren vaak goed met vis of oesters. (licht)zoete varianten zijn heerlijk bij het dessert, bijvoorbeeld met fruit. Wij geven alvast een tip:

    Oesters met pikante vinaigrette met Jansz Premium Vintage Brut Cuvée